Esztergomi bazilika
 
 
 

Esztergom


Gordos Dénes diákévei

 

A bazilika szorgalmas látogatója

1822-ben kezdték építeni a bazilikát, melyet 1856-ban szenteltek föl. Az 1848-as szabadságharc alatt Kossuth Lajos és Széchenyi István is megszálltak a városban. 1849. április 16-án a magyar sereg itt is győztes csatát vívott az osztrákokkal.


Szépreményű: DSC 0613

Az 1950-es években katonavárosként emlegették. Fél évszázados roncsaiból 2001-re ismét újjáépült a Mária Valéria híd. A híd megint összekötötte a várost történelmileg kialakult vonzáskörzetével. Regionális vezető szerepét tovább erősíti a 2003-ban megalakult Ister-Granum Eurorégió, amely nagyjából a régi Esztergom vármegyét, és Hont vármegye egyes részeit, területét öleli fel.

A Bazilika altemplomába temették Mindszenty József mártírfőpapot, hazájáért, mások által soha magasabb szinten nem teljesíthető szenvedéssel tett tanúbizonyságot, mint a magyar katolikus egyház legfőbb papja örök érvényűen. Gordos Dénes a pilisvörösvári templom téri iskola igazgatója minden év május első hetében az általa vezetett iskola tanulócsoportjainak Rendhagyó történelem óra címén csoportos látogatást és méltó emlékezést szervezett Mindszenty József sírjánál. Öt autóbusszal vitte tanítványait vallásos tanártársai kíséretében virágokkal, koszorúkkal, elméjüket megtöltve a kommunizmus rémségeivel - megismertetve előzőleg Mindszenty bíboros úr életét -, szívüket megnyitva az emberi értékek irányába, hogy közös főhajtásuk révén, a főpásztor szelleme, az iskolában kovászként érlelhesse a legfontosabb pedagógiai munkát a haza, az egyház, a család és egymás szeretetét.


Az Eszergomi Bazilika fundamentuma, eltörhetetlen alappillére Mindszenty József hercegprímás, bíboros, főpásztor.

Papírkutya: dscf1241

Forrás: Wikipedia, Képek: Indafoto - Papírkutya és Szépreményű